Leivonta ja ruokaohjeita

Karjalanpiirakoita tulossa!
Leipominen on kivaa!
Jauhokokeiluita tässä on Virtasalmen Viljatuotteen tummaa ja vaaleaa jauhoa!
Tässä on jauhokokeiluna tattari ja jyttejauho!
Tässä valmiina tuotteena!

Gluteenitonta ole hyvä, kokeile onnistut kyllä!

Pataleipä

7 dl eril. glut.jauhoja+siemeniä

3½ dl vettä

2 tl suolaa

½ tl kuivahiivaa

Sekoita aineet kulhossa hyvin, jos liian kuivaa lisää hieman vettä.

Laita muovikelmu taikinan päälle, jätä yöksi huoneen lämpöön 

12-16 t.

Aamulla vaivaa taikina.

Laita pata kylmään uuniin lämpiämään uunin kansa 

225* n. ½ tuntia ja ja sillä aikaa vaivaa ja muotoile taikina leiväksi.

Ota kuumentunut pata uunista, voitele se ja laita leipä pataan paistumaan.

Kansi päällä n. 30 min ja sitten ota kansi pois ja paista n. 15 min vielä ilman kantta.

Hyvää helpolla!

PS:Jos teet leivän leivinuunissa kuumenna pata veden kanssa ensin kuumaksi, kaada vesi ja voitele pata ja leipä pataan!

 

Pullanleivontakurssilta terveisiä! Kuopiosta!

Gluteeniton mustikkapiirakka

3 dl maitoa

½ palaa hiivaa

2 tl psylliumia

1 tl suoaa

1 dl sokeria

1 kananmuna

½ rkl kardemummaa

7-8 dl glut jauhoseosta

100 g pehmeää voita tai margariiniä

täyte:

n. 1 l mustikoita

1.1,5 dl sokeria

3 rkl perunajauhoja 

Sekoita täytteen ainekset keskenään(osan mustikoista voi murskata kevyesti)

1. Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen ja lisää psyllium ja anna turvota n. 10 min.

2. sekoita taikinaan suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna

3. lisää reilu puolet jauhoista ja vatkaa tai vaivaa hyvin

4. lisää loput jauhot ja pehmeä rasva

5. älä kohota taikinaa

6. kaulitse pullataikina ohueksi levyksi leivinpaperin päällä, levy hiukan peltiä suurempi, että saat reunat.

7. nosta pohja leivinpapereineen uunipellille, tasoita reunat, anna reunojen nousta uunipellin reunoja myöten ylös n. 1 cm korkeudelle

8. lusikoi mustikkaseos pohjan päälle

9. anna kohota n.½ t ja

10. paista 225 ast n. 15 min.

Sitten syömään lämpimäisiä!

 

Puolukkapiirakka (rupipiirakka, murupiirakka pullataikinaan)'

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 tl psylliumia

1 tl suolaa

1 ½ dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 muna

100 g margariiniä

n.1½ l vaaleita glut jauhoja

Täyte/pelti                                                    Rupitaikina/pelti

n. 3/4 l puolukoita                                          2,5 dl sokeria

1 dl sokeria                                                     150 g voita tai margariiniä

2 rkl perunajauhoja                                         n.2,5-3 dl jauhoseosta +vaniljasokeria

vaniljasokeria, jos tykkäät

1. Lämmitä maito, lisää hiiva ja psyllium ja anna turvota n. 10 min.

2.Sekoita suola, sokeri,kardemummaja muna

3. Lisää osa jauhoista hyvin vatkaten

4.Vaivaa loput jauhot( tark ettei tule liian kovaa) ja rasva

5. Leivo samantien piirakka ja kaulitse taikinasta levy pellille leivinpaperin päälle

ja pullat, jos teet pikkupiirakoita tai pullia

6.Anna piirakan ja pullien kohotan ½ tuntia

7.sekoita rupitaikinan ainekset keskenään

8. Levitä puolukka-sokeri-perunajauhoseos tasaisesti taikinan päälle

9.Ripottele rupitaikina puolukkaseoksen päälle

10. Paista uunin alaosassa 175 ast n. 40 min

Tästä tulee lähes kakkumaisen hyvää pullapiirakkaa!

 

Näkkäri (uunipellillinen)

 

1½ dl kaurahiutaleita

1 dl  tattari/tummajauhoseos/kaura

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl seesaminsiemeniä

1 dl tattarilesettä

½ dl pellavansiemeniä

1 tl suolaa ( mausteita, jos haluat esim yrttejä)

3 dl vettä

Sekoita kuivat aineet, lisää vesi ja sekoita hyvin. Anna taikinan turvota n. ½ t. Levitä taikina leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Jaa taikinapyörällä neliöiksi. 

Paista 120 asteessa kiertoilmalla n. 1-1½ t. Tarkista, että näkkäri on kuiva ja rapea ennenkuin otat sen pois uunista! Herkullista!

 

Karjalanpiirakat ohje  1   Kaarina Virtasen keittokirjasta

(20 kpl)                                                                          

Riisipuuro:                                                                     Kuoritaikina:

3 dl vettä                                                                       2 dl vettä

1½dl riisiä                                                                      1 tl suolaa

n. 7 dl maitoa                                                                n. 4-5 dl tumma jyttejauho tai

½ tl suolaa                                                                     Teff Fibra jauhoseosta

                                                                                       ½ dl öljyä

  1. Keitä vettä ja riisiä, kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin. Lisää maito, keitä puuro kypsäksi ja anna sen jäähtyä.
  2. Valmista kuoritaikina sekoittamalla kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Jyttejauho on hyvin leipoutuvaa, joten kuoret onnistuvat hyvin.
  3. Tee kuoritaikinasta pötky ja leikkaa yhtä suuriksi paloiksi. Pyörittele palloiksi ja litistä laita kelmu, ettei taikina ehdi kuivua. Kaaviloi piirakkapulikalla pieniä ohuita piirakanpohjia. Levitä siihen päälle riisipuuroa ja taita reunat ja rypytä.
  4. Paista piirakoita 250 asteessa n. 8-10 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin.
  5. Voitele kypsät piirakat voi-vesiseoksella ja anna pehmitä leivinpaperilla ja –liinalla peitettynä

Karjalanpiirakat 2.  Maija-Liisan ohje

(n.25-30 piirakkaa)

Keitä puuro:                                                                  Kuoritaikina:

2 dl vettä                                                                       4 dl vettä

3 dl riisiä                                                                        2 tl suolaa

lisää vettä, kun ed. on imeytynyt n. ad ->                   2 rkl öljyä

6 dl-8 dl ja sitten loppuvaiheessa lisää kermaa          2 rkl psylliumia

n. 2 dl ja voita + suolaa                                                1 dl riisijauhoja

                                                                                       n. 4-4½ dl tattarijauhoja

Tee kuten ed ohje, piirakoitten määrään vaikuttaa miten kookkaita piirakoita teet.

Virtasalmen Viljatuotteen karjalanpiirakkaohje  3 (maidoton/lakton)

Kuori:                                                                             Puuro:

3 dl vettä                                                                       3 dl puuroutuvaa riisiä

1 tl suolaa                                                                      1½ l vettä

4½ dl tummaa jauhoseosta                                          1 tl suolaa

Öljyä/juokseva marg                                                     1 rkl maidotonta margariiniä

                                                                                       (1 kananmuna)

leipomiseen: tattarijauhoja

Voiteluun: sulaa maidotonta margariinia, (jos ei allerg. voi+vesi voi käyttää)

Karjalanpiirakat  Ullan ohje

KUORI:                                                                            PUURO:       

5 dl vettä                                                                       3 dl  vettä

 1-2 tl suolaa                                                                                       4 dl riisiä                            

2 rkl psylliumia                                                              n.1l   maitoa                                            

½  dl öljyä tai juoksevaamargariiniä                            1-2 tl suolaa
3-4 dl tummaa jyttejauhoa                                           50-100 g voita
2.5 -3 dl tattarijauhoa hienoa                                      kananmuna

Keitä puuro ja jäähdytä ennen leipomista, lisää kananmunan väriä antamaan, jos haluat!

Kuoritaikinan tulee olla aika pehmeää ja psylliumilla saat siihen sitkoa lisää.

Leipomiseen ja pöydälle  karkeita tattarijauhoja

Paista n. 250 asteessa kauniin värisiksi ja voitele voi-vesiseoksella, laita hautumaan leivinpaperin ja kannen tai pyyhkeen alle.

Ja sitten syömään hyvässä seurassa!

 

Haluatko nauttia kahvisi kera herkullisen tuoreen leivonnaisen tai viedä sellaisen vaikkapa tuliaisiksi? Täältä sivulta löydät

 

 

Munkit (vaikkapa vapuksi)18 kpl

 

25 g hiivaa

 3dl vettä

1 tl suolaa

1 dl sokeria

1 muna

1 tl kardemummaa

½ dl mielihyvä perunahiutaleita

1 dl perunajauhoja

n. 5 dl glut jauhoseosta

100 g lakt. margariinia

Paistamiseen öljyä

pinnalle sokeria

1. Liuota hiiva kädenlämp. veteen. Lisää suola, sokeri, muna ja kardemumma, sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen taikinaan. Lisää margariini alustamisen loppuvaiheessa. Sekoita tasaiseksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Anna levätä 15 minuuttia peitettynä.

2. Levitä leivontapöydälle öljyä. Jaa taikinasata 18 palaa ja muotoile ne öljytyillä käsillä pulliskis.. Aseta pullat öljytylle leivinpaperille kohoamaan n. 10 min. Tee kohonneesta pullasta rinkeli työtämällä kaksi sormea pullan läpi ja pyörittämällä rinkeli tasaiseksi ( öljytyt kädet)

3. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa.Laita ajoissa öljy lämpiämään etteivät rinkelit ehdi kohota liilaa. Paista rinkelit öljyssä n. 1 min/puoli. Valuta liika öljy talouspaperiin ja kierittele sokerissa! Ja nauti! ( ohje on Perivan ohjekirjasesta)

 

 

KUOHKEA KÄÄRETORTTU

POHJA:

4 MUNAA

1 ½ DL SOKERIA

1½ DL PERUNAJAUHOJA

1 TL LEIVINJAUHETTA

KREEMITÄYTE:

3 DL MAITOA

3 RKL SOKERIA

2 TL VANILJASOKERIA

1 RKL PERUNAJAUHOJA

1 KELTUAINEN

100 G MARGARIINIA

1½-2 DL APPELSIINIMARMELADIA

1.Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti.Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa n. 10-15 min..Kumoa vähän jäähtynyt levy sokeroidun leivinpaperin päälle.

2. Sekoita maito,sokeri,vaniljasokeri,perunajauhot ja keltuainen kattilassa. Kuumenna sekoittaen kunnes kiisseli kiehahtaa. Jäähdytä kiisseli. Vaahdota pehmeä margariini ja lisää siihen kiisseliä koko ajan sekoittaen.

3. Levitä jäähtyneelle torttupohjalle marmeladi ja sen päälle vaniljakreemi. Rullaa levy leivinpaperin avulla. Laita valmis torttu hetkeksi jääkaappiin jäähtymään.

4. Nauti hyvässä seurassa! Kääretorttupohjaa voi täyttää muillakin täytteillä tai käyttää täytekakun pohjana!

TATTARIPIPARIT (luont. gluteeniton)

125 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl kaardemummaa
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1 kananmuna
3,5 dl tattarijauhoja
2 dl perunajauhoja
ripaus suolaa
1 tl soodaa

Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet ja anna seoksen jäähtyä hetken. Lisää muut aineet, sekoita hyvin ja anna vetäyryä seuraavaan päivään. Leivo paksuhkoiksi pipareiksi ja paista 200 C n. 7 minuuttia.


VILHELMIINAT

400 g voita tai margariinia
4 1/2 dl sokeria
4 rkl siirappia
2 keltuaista tai 1 kananmuna
4 tl soodaa
4 tl leivinjauhetta
4 tl vanilliinisokeria
8-9 dl jauhoja

Vatkaa sokeri, vaniljasokeri ja rasva. Lisää seokseen siirappi, kananmuna ja jauhot, joihin sooda on sekoitettu. Gluteeniton taikina saa olla melko pehmeä. Muotoile jauhotetuin käsin pellille n. 2 cm mittaisiksi tangoiksi, jätä tankojen väliin leviämisvara. Paista 200 asteessa kypsiksi n. 8-10 min.


KÄÄRETORTTU

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/4 dl tattarijauhoa
1/2 tl leivinjauhetta

TÄYTE:
n. 1 1/2 dl hilloa
1 dl rahkaa
1 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja sekoita vaahtoon. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 8-10 min. Kumoa kääretorttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle.

Valmista rahkatäyte vatkaamalla kerma vaahdoksi ja sekoita kaikki täytteen ainekset paitsi hillo tai sose. Levitä kääretorttulevylle ensin hillo ja sitten rahka. Kierrä rullalle ja jätä saumapuoli alaspäin.


KALAKUKKO

Kuoritaikina:
7 dl tattarijauhoa
1,5 dl maissitärkkelystä
2 tl suolaa
2-3 rkl Visiblin-kuitua (apteekista)
2 tl leivinjauhetta
1 muna
1 dl öljyä
4 dl vettä

Täyte:
noin 1 kg muikkuja, ahvenia
200-300 g sianlihaa: kylkeä, lapaa, etuselkää viipaleina
2 tl suolaa
hiukan tattarijauhoja kerrosten väliin

1. Valmista kuoritaikina: Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Anna seistä 1-2 tuntia, jotta taikina turpoaa.
2. Perkaa ja huuhdo kalat sekä valuta hyvin talouspaperin päällä.
3. Ripottele jauhoja leivinpaperille uunipellin päälle ja painele taikina siihen pyöreähköksi levyksi. Jätä levy keskeltä hiukan paksummaksi.
4. Ripottele jauhoja hiukan taikinalevylle ja kokoa kerroksittain kaloja, lihaa, mausteita ja hiukan jauhoja, päällimmäiseksi rasvaisimmat lihat.
5. Sulje kukko. Nosta leivinpaperin avulla reunat täytteen päälle limittäin. Nosta vielä taikina molemmista päistä täytteen päälle. Hävitä saumat kylmän veden avulla.
6. Kypsennä kalakukko 225-250 -asteisessa uunissa noin 1 tunti. Voitele pinta rasvalla.
7. Kääri leivinpaperiin ja alumiinifolioon ja hauduta vielä 100-150 -asteisessa uunissa 4-5 tuntia.


KOTIPULLA

5 dl maitoa
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 putkilo kardemummaa
3 tl psylliumia
1-1,5 dl sokeria
450 g gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 dl sulatettua margariinia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, kaada maito leivontakulhoon. Lisää hiiva,suola, sokeri, kaardemumma ja psyllium. Sekoita aineet keskenään ja anna olla noin 10 minuuttia että psyllium turpoaa. Lisää vähän jauhoja ja vatkaa muutama minuutti.
Lisää sitten loput jauhot ja vaivaa koneella ja lisää lopuksi margariini, vaivaa vielä n. 5 minuuttia.

Leivo pikkupullia ja halutessasi lisää voisilmä pullien päälle. Paista 230-240 asteessa n. 20 minuuttia kauniin ruskeiksi.

 

 GLUTEENITON MUSTIKKAKUKKO

Kuoritaikina:

100 g margariinia / voita

½ dl (fariini)sokeria

1 kananmuna

2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta

1 dl tattarijauhoa

1 ½ tl leivinjauhetta

1 tl ksantaania

Täyte:

n. 8 dl mustikoita

n. 1 dl sokeria

n. ½ dl perunajauhoa

1. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi rasva-sokeriseokseen. Sekoita kevyesti. Jos taikina näyttää liian kuivalta, lisää tilkka kylmää vettä.

3. Taputtele ¾ taikinasta korkeareunaisen uunivuoan pohjalle ja reunoille ohuesti.

4. Sekoita täytteen ainekset ja kaada taikinoituun uunivuokaan. Peitä kukko lopulla taikinalla. Pistele haarukalla.

5. Paista 200 asteisen uunin alaosassa n. 25 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat saaneet kauniin ruskean värin.

6. Nauti haalean lämpimänä kermavaahdon, vatkatun vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

 
KELIAAKIKON JOULUKAKKU
 
2 dl kuivattua taatelia tai viikunaa tai mieluusti molempia
1 dl tummaa siirappia
1 - 1,5 dl fariinisokeria (1 dl jos haluat vähemmän makean)
3 dl piimää
1 dl juoksevaa margariinia
2 kananmunaa
5 dl gluteenitonta jauhoa (esim. Semperin hieno tai vaalea jytte)
1 tl ksantaania
2 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl piparkakkumaustetta tai
1 tl inkivääriä, kanelia, neilikkaa, kardemummaa ja pomeranssia
 
Pinnalle: tomusokeria
 
Kuumenna uuni 175 -asteiseksi ja voitele ja jauhota rengasvuoka gluteenittomasti.
Silppua kuivatut hedelmät hienoksi. Lisää joukkoon siirappi, fariinisokeri, piimä, juokseva margariini ja munat.
Lisää ksantaani, sooda, leivinjauhe ja piparkakkumauste jauhojen joukkoon.
Lisää jauhoseos siivilän läpi piimäseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakku 175-asteisessa uunissa n. tunnin ajan.
Kumoa hieman jäähtyneenä. Seulo jäähtyneen kakun pintaan tomusokeria